mandag, september 29, 2008

Fra virtuelle til fysiske rum

At bloggen her ligger en anelse stille for tiden, skyldes sådan set ikke at min hang til at blogge er gået over. Tvært imod.
Der imod har jeg kastet mig over et nyt blogge-projekt - på forsøgsbasis. Mit studie fordrer et 3 måneds feltarbejde, som jeg netop nu er i fuld gang med. Feltarbejdet skal gerne resulterer i at jeg får samlet tilstrækkeligt datamateriale til mit speciale. Mit bloggeforsøg handler om, hvad jeg kan få ud af at samle feltnoter mv i en blog, fremfor at holde det tæt til kroppen i 'kinabogen'. Jeg har et rimelig ambivalent forhold til kinabøger, først og fremmest fordi indholdet i en kinabog ikke umiddelbart lader sig dele med andre. Nu skal jeg ikke skrive speciale sammen med andre, og i og for sig heller ikke dele mine feltnoter mv med andre, men jeg har alligevel muligheden for at invitere andre indenfor i datamaterialet. Desuden har jeg givet nogle muligheder for undervejs at kategorisere ved at 'tagge' løbende. Det giver nogle muligheder for at se de empiriske begreber vokse frem stille og roligt.

At jeg har oprettet en ny blog, fremfor at fortsætte denne, skyldes først og fremmest at jeg ikke umiddelbart kan offentliggøre hele datamaterialet. Men en anden - ikke uvæsentlig - grund er at jeg for en gangs skyld har kastet mig over noget der ikke har noget at gøre med IKT!
Ganske vist hænger det dog alligevel en smule sammen med, hvad jeg tidligere har arbejdet med, men muligvis mest i mit eget hoved. Jeg har nemlig kastet mig ud i Skolebyggeri.
At det for mig er en logisk vej, hænger sammen med at det har været de virtuelle rum for læring, der har haft interesse, nu er jeg så bare flyttet ud i den fysiske verden med samme interesse. Og så er det, at denne blog enten har et helt forkert navn, eller måske bare ikke rummer min nye interesse.

Men selvom her er stille har jeg altså ingen intentioner om at tage livet af bloggen her -og har ikke opgivet IKT. På sigt skal jeg såmænd nok få det til at mødes... ;-)


AddThis Social Bookmark Button



tirsdag, september 16, 2008

Søgning med følelse

http://www.groening.org/

AddThis Social Bookmark Button


lørdag, august 02, 2008

Og jeg troede at MIN mobil kunne alt...


AddThis Social Bookmark Button

tirsdag, juli 22, 2008

Byg selv et virtuelt rum

Eller kig indenfor i mit.

Tjek lige Google Lively ud. Det kræver blot et lille plugin, så kan du lege med. Lis Faurholt er godt i gang med at lege og giver nogle glimrende tips til at komme i gang.


AddThis Social Bookmark Button

tirsdag, juni 17, 2008

"Commodore 64" - Nostalgi


AddThis Social Bookmark Button

søndag, juni 08, 2008

Feltstudie - indledende øvelser

Jeg bliver ret hurtig rastløs, efter en hektisk periode med opgaveskrivning. Jeg har fået sundet mig, og har egentlig slet ikke lyst til at gå alt for langt ned i gear... Heldigvis er der ikke noget i vejen for at jeg stille og roligt tager fat på det næste: Feltstudiet.
Det har jeg glædet mig til, - og gjort mig en masse tanker om i forhold til hvor, hvad og hvordan. I første omgang har jeg oprettet en blog, et refleksivt rum, til at samle alle feltdata og overvejelser i. Hvis jeg fra start gør noget ud af at tagge alle indlæg ordenligt, giver det jo samtidig nogle rigtig gode muligheder for at strukturere indsamlingen fra start.
´
Undersøgelsesfelt: Rum, krop og pædagogik.
Fokuspunkter er de skift børnene oplever dagen igennem. De forskellige rum, forskellige faggrupper, forskellige voksne og forskellige institutionslogikker de møder igennem en dag.
Nøgleord: Institutionslogikker, fleksible læringsrum, holddannelser, undervisningens organisering.
Og så skal det liiige formuleres og tænkes godt og grundigt igennem her henover sommeren....

AddThis Social Bookmark Button


torsdag, maj 29, 2008

At tænke sig...

Efter at have overlevet en hektisk, og det VAR hektisk, opgaveskrivning, kan jeg endelig kikke lidt ud på resterne af det forsømte forår. Kultur og etnicitetsbegreberne, kom det til at handle om. Svært. Vi startede forfra 3 gange,- og ja det var alt i alt en rædsom proces, som vi først fik ordenligt hold om i aller sidste øjeblik. Godt jeg ikke skriver alene, for så havde jeg ganske enkelt opgivet at aflevere til tiden. Men det gik og i denne weekend bliver det sommer!

AddThis Social Bookmark Button

søndag, maj 04, 2008

Kan man pelse pingviner?

Jeg har været ved at kikke nærmere på demo-versionen af de nationale test, i forbindelse med en opgave. Testene er en del af Undervisningsministeriets bestræbelser på at styrke evaleringskulturen i den danske folkeskole. Umiddelbart ser det ikke ud til at det teknisk lader sig gøre, men spørgsmålet er, om det overhovedet lader sig gøre, for hvad er det reelt, der testes? Nedenfor er indsat et skærmdump af demotestens første spørgsmål i en læsetest målrettet 8. klasse. Umiddelbart synes jeg, allerede det går galt her, for det er sandelig ikke nogen enkelt sag at formulere utvetydige spørgsmål.

”Gåde. Jeg lever i vandet, min pels er meget glat og kan bruges til frakker. Jeg svømmer godt, glider nærmest gennem vandet. Jeg spiser fisk og lever i det kolde vand. Mine øjne er mørke. Hvem er jeg?”

Der er her tale om multiple-choise svarmuligheder, og der kan vælges mellem følgende:

  • Pingvin
  • hund
  • haj
  • sæl
  • bjørn.

For at løse opgaven må eleven nu gennem en tolkende proces, hvor hvert svar vurderes i forhold til hvert af gådens udsagn. Eleven må altså på forhånd være klar over, hvorvidt de fem forslag er dyr, der lever i vand, bliver brugt som pels, er gode svømmere, lever af fisk, lever i kolde egne og har mørke øjne. Der er tale om en dansk-test, men det fordres samtidig, at eleven har kendskab til naturfag, ligesom det fordres, at eleven har kendskab til kulturelle normer. De kulturelle normer kommer klarest til udtryk i udsagnet om, at dyrets pels kan bruges til frakker. Første mulighed er pingvinen, der umiddelbart passer på alle udsagn, - bortset fra udsagnet om pelsen, der anvendes til frakker; og dog: i Kina spiser de hunde - så mon de også pelser dem? Og hvad så med en pingvin? Hvis hunden allerede er udelukket, ud fra et rationale om, at den ikke lever i det kolde vand og spiser fisk, er der nu tre muligheder tilbage.


På lignende måde efterrationaliseres for alle muligheder, og kun sælen står tilbage som mulighed; forudsat at eleven ikke er fra Grønland og forbinder bjørnen med en isbjørn og forudsat at eleven kender til den kulturelle norm, at man IKKE pelser pingviner og ved, at en smooking sjældent fremstilles af pels, selvom den kaldes en pingvin…


Computeren – redskab eller bevidsthed?
Jerome Bruners begreb computerisme, tager sit udgangspunkt i hypotesen om, at den menneskelige hjerne kan opfattes som en computer og i de konsekvenser, dette har med hensyn til, hvordan bevidstheden fungerer, og hvordan den kan forbedres gennem uddannelse. Informationsbehandling er et nøgleord, og målet er at finde frem til en ny, formel beskrivelse af ethvert fungerende system, der forvalter strømme af velafgrænset information (Bruner Uddannelseskulturen s.51). Et sådan system er den menneskelige bevidsthed, om end den ikke skal opfattes, som om den er en computer, men snarere som et system, der ligesom ethvert andet system, som behandler information nødvendigvis må styres af specificerbare regler og procedurer, der bestemmer, hvad der skal ske med inputtene. Ideen om kunstig intelligens er et ideal i denne tænkning, hvor kunstig intelligens såvel som rigtige bevidstheder begge kan beskrives som systemer, der styres af specificerbare regler, som behandler strømme af kodet information. Men denne tænkning bliver ikke alene styrende for, hvordan der ses på bevidstheden, men også på hvorledes computeren tillægges bestemte egenskaber og muligheder (Bruner s.52).
Modsat henter Bruners begreb kulturalismen sin inspiration fra den udviklingsmæssige kendsgerning om, at bevidstheden ikke kan eksistere uden for en kultur. Vi fødes ind i en eksisterende kultur, og det er i forhold til denne, at individers bevidsthed skabes. Individuelle udtryk er uløseligt forbundet med betydningsproduktion, idet det at skabe betydning indebærer, at ting tillægges betydninger i forskellige omgivelser ved specifikke lejligheder. Denne kulturelle situerethed gør, at betydninger kan diskuteres, omformes og overføres til en fælles forståelse, hvorved viden og kommunikation er uløseligt forbundet (Bruner s.49). Kulturalismens betydningsdannelse er i princippet tolkende, situationsfølsom, efterrationaliserende og fuld af flertydighed. Omvendt er den ikke uden principper, men bevæger sig hermeneutisk og disciplineret frem efter en model for tekstfortolkning. Når teksten tolkes, er hypotesen om delenes betydning afhængige af helhedens betydning. Ligesom hypotesen om helhedens betydning er afhængig af delenes betydning (Bruner s.53).

Dilemmaerne mellem computerismens krav til utvetydighed og kulturalismens krav til en tolkende betydningsdannelse opstår således ikke alene i forhold til elevens betydningsdannelse. Læreren står med et output i form af elevens testresultat. Resultatet fremstår umiddelbart som et danskfagligt resultat, men skal det omsættes til et anvendeligt pædagogisk redskab, må læreren forholde sig til elevens testscore. Spørgsmålet er, om et forkert svar i ovenstående test er et udtryk for danskfaglige mangler, naturfaglige mangler eller måske en manglende forståelse af kulturelle normer? Umiddelbart nogle store fortolkningsmuligheder for et simpelt spørgsmål.

Man kan pelse pingviner, men man gør det ikke.

AddThis Social Bookmark Button

lørdag, februar 02, 2008

Det er altsammen computerspillenes skyld!

Torsdag kørte der på TV-kanalen 24 nordjyske et indslag med SSP-koordinator Bjarne Hansen, der udtalte sig om utilpassede unge. Hans pointe var, at forældrene har et ansvar/ansvaret. Midt i det 3-4 minutter lange (eller korte) indslag var et klip, med et nærbillede af et barn der spillede playstation. Intervieweren kommenterede indover dette billede, at Bjarne Hansen havde udtalt at årsagen, til de utilpassede unge, kunne findes i deres brug af voldelige film og computerspil. Herefter fortsatte selve interview'et, hvor der blev talt om forældrenes ansvar, -jævnligt varieret med klip af barnet der spillede playstation.

Nu er jeg noget nær 110% sikker på, at budskabet om de voldelige film og computerspil som årsag, IKKE blev udtalt af Bjarne Hansen. Det plejer ikke at være hans holdning, så mon ikke der var en journalist der gerne ville have et ord med på vejen: Det MÅ da være de voldelige film og computerspillenes skyld. Altsammen.

Gad vide hvad der står tilbage i folks bevidsthed, efter at have set indslaget på TV? De ord der faktisk blev udtalt, eller journalistens kommentar og de arkivbilleder der blev klippet ind. Det er interessant, fordi det drejer sig om 2 meget forskellige historier.
AddThis Social Bookmark Button

onsdag, januar 16, 2008

Mens vi venter ...

Opgaven er forlængst færdig og sendt til aflevering med postkvittering, livrem og seler. Og nu går vi så bare og venter! Det er vildt frustrerende, at man bare aflevere en opgave, der har kostet blod, sved og ikke mindst tid, for 4 -6 uger senere at få et svar i form af et tal.

Ikke noget med at forsvare og ikke nogen konstruktiv kritik, men bare et tal!

Og så nager det mig ærlig talt at den bedømmes ud fra den ny karakterskala. Selvfølgelig stræber vi på at gøre det så godt som muligt, og ender vi op med et 7-tal er jeg vældig tilfreds hvis det betyder 8 eller 9 på den gamle skala. Men betyder det 7 på den gamle skala er jeg ikke tilfreds. Et 7 tal er ikke bare et 7 tal, og så er der jo kun tilbage at stræbe efter 10 eller det ikke så magiske 12. Næ 13 var et magisk tal. Det der burde være uopnåeligt.

Har vi skrevet en fænomenal god opgave kan vi ende op med 12. Der er forskel i mit hoved,- stor forskel - på hvorvidt det før ville være et 11 eller et 13 tal.

Komparationen er ikke til at komme udenom. Habitus lader sig ikke rokke. Jeg HADER at vente.

Stik mig nu bare det tal!
AddThis Social Bookmark Button